Jakie pojemniki gastronomiczne wybrać?

Do niedawna pojemniki gastronomiczne przeznaczone były głównie do zastosowań w profesjonalnej gastronomii. Obecnie jednak coraz liczniejsi producenci oferują pojemniki GN również użytkownikom domowym, którzy szukają sprzętu AGD dobrej jakości. Jakie pojemniki gastronomiczne warto wybrać, aby służyły nam długo?

Pojemniki termoizolacyjne należą do podstawowego wyposażenia każdej profesjonalnej kuchni. Służą do przechowywania, transportu i przyrządzania przez kucharzy produktów czy potraw do dalszej obróbki, np. piecu. Wyróżniamy jednak kilka rodzajów pojemników, przeznaczonych do różnych celów. Więcej na ich temat znajdziesz poniżej.

Pojemniki GN – zastosowanie                                                      

Pojemniki gastronomiczne cieszą się dużym zainteresowaniem nie tylko w restauracjach czy barach, stołówkach i firmach cateringowych, ale także w gospodarstwach domowych. Skrót „Gastro Norm” oznacza standardowe rozmiary pojemników powszechnie stosowanych są w lokalach i firmach gastronomicznych. Zwykle korzystają z nich specjaliści, kucharze, pomoce kuchenne, firmy wyposażające restauracje i inne lokale gastronomiczne.

Budzą zainteresowanie także osób planujących otworzyć lokal lub poważnie zastanawiających się nad biznesem jak catering. Konieczne jest wtedy specjalistyczne wyposażanie zaplecza kuchennego – poza kluczowymi elementami jak kuchnie czy lodówki, ważne będą także garnki, termosy i pojemniki gastronomiczne na żywność, znane jako GN. Świetnie posłużą do przechowywania żywności, transportowania jej po obróbce termicznej.

Materiał ma znaczenie

Jeśli szukamy pojemników termoizolacyjnych, warto zwrócić uwagę m.in. na materiał, z jakiego są one wykonane. Dobrym wyborem będą te ze stali nierdzewnej oraz z poliwęglanu – w swojej klasie są najlepsze, a poza tym cechuje je dość przystępna cena. Wielu producentów oferuje też pojemniki z polipropylenu i z porcelany, emaliowane itd.

Najpopularniejsze są pojemniki wyprodukowane ze stali nierdzewnej. To sprawdzone rozwiązanie, a zatem są najczęściej wybierane w profesjonalnej gastronomii. Co więcej, przeszły wiele testów i z pewnością spełniają międzynarodowe standardy higieny i ochrony środowiska. Długi okres użytkowania stali sprawia zaś, że będą służyć przez kilka lat. Bardzo dobrze przewodzą ciepło, co jest ich dodatkową zaletą.

Popularne są też pojemniki z polipropylenu – to tworzywo sztuczne o dużej odporności chemicznej na tłuszcze, oleje, wodę, niektóre kwasy, mleko. Jest nietoksyczny i nieszkodliwy dla ludzi, ale nie przewodzi ciepła, ma niską wytrzymałość na temperatury i może się odkształcać. Z tych też powodów sprawdza się raczej jako opakowanie na wyroby cukiernicze, cukierki, produkty sypkie jak kasze, ryże czy makarony. Produkuje się z niego też butelki, pojemniki na jogurty, talerzyki jednorazowe itd.

Jedną ciekawych z nowości są pojemniki z grilamidu – to materiał syntetyczny wyjątkowo funkcjonalny, wytrzymały i odporny na warunki atmosferyczne. Trzeba przyznać, że jest bardzo przydatny nie tylko w gastronomii, ale także m.in. w przemyśle optycznym, a nawet sporcie. Do długotrwałych zastosowań w ekstremalnych warunkach klimatycznych będzie idealnym wyborem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here