2011-07-27 09:38:10
Jeszcze się nie nauczyłes, że przy wilczaku ZAWSZE trzebga być czujnym? :P
2011-07-26 09:48:10
Moze zajrzyj tez na strony jantarowej watachy , a jesli chcesz cos wiecej ustalic to skontaktuj sie bezposredniu z Ela Wojtko
2011-07-25 18:47:28
ja jadę ale może należałoby dać jakieś info, bo teraz to wiem tylko że zaliczkę wysłałem;P a poza tym nic ile za co kiedy do kiedy jak ...?
2011-07-24 21:26:31
Sosby chciały zapytać kiedy kto się wybiera, bo cosik nam się pop...że to od piątku i zamierzamy już w piątek wyjechać i może nawet dojechać na miejsce. Można tak?
2011-05-13 20:13:32
Nie wiem czy "sosby" mogą się szkolić ;)
Bardzo się cieszę na Was, dodaję do listy :)
2011-05-05 21:36:50
Nastąpiła zmiana numeru konta:
79 1050 1520 1000 0090 6045 1730
Proszę Admina o zmianę w tekście.
Przepraszam za zamieszanie.
2011-05-03 13:59:55
Fajnie Robbi, że chcecie ćwiczyć :)
Tak, wpłata na podane konto.
Bardzo się cieszę na lepsze poznanie córeczki ;)
2011-05-03 10:07:23
dobra:) jestem roztargniony... więc proszę dla Zmyłki i dla mnie domek ...:) a wpłatę 100-ki rozumiem na te konto podane niżej?
2011-05-02 19:52:10
Jeśli ktoś zdecydował się, że przyjedzie na obóz, poproszę o wpłatę po 100zł od osoby [b]do 15.maja, [/b]bo do tego terminu muszę wpłacić zaliczkę aby zarezerwowali nam ośrodek. Dziękuję!
2011-04-27 21:28:49
Ponieważ Ela musi zamówić odpowiednią ilość domków, zgłoście jej, proszę, swoje zapotrzebowanie.
2011-04-26 19:46:30
III. Polski Obóz Szkoleniowy dla Wilczaków (i nie tylko) 13-21.08.2011
Klub Aktywnego Wilczaka zaprasza na letni obóz szkoleniowy dla psów i ich przewodników, zorganizowany głównie z myślą o Wilczakach, ale otwarty dla wszystkich psów: rasowych i nierasowych.
Będzie to dla nas już trzecia tego typu impreza. Spotykamy się na osiem dni w trzecim tygodniu sierpnia, w Osiecznej pod Lesznem, w ośrodku wypoczynkowo-szkoleniowym „Relax”, położonym nad Jeziorem Łoniewskim.
Program obozu to praca z psami na placu szkoleniowym i w terenie. Pracować będziemy nad:
- Socjalizacją (zapewniamy wiele ciekawych wrażeń)
- Posłuszeństwem podstawowym
- Posłuszeństwem pod egzamin Pies Towarzyszący
- Obedience – posłuszeństwo sportowe (dla chętnych)
- Tropieniem (co drugi dzień, dla tych co nie śpią długo)
- Przygotowaniem do Testów Psychicznych i Bonitacji
- Elementami Obrony
Oprócz codziennej serii zajęć z psami, planujemy też:
- Spotkanie z badaczami życia wilków, autorami m.in. książek „Tropem wilka”, „Wilki na zachód od Wisły”, członkami Stowarzyszenia Dla Natury „Wilk” (termin do uzgodnienia)
- Egzaminy PT 1,2,3 (w zależności od chętnych) oraz Testy Psychiczne – 20.08.11
(sędzia Tadeusz Roszkiewicz, zgłoszenia ZKwP o/Leszno)
Obóz szkoleniowy do doskonały sposób nie tylko na treningi z psem, ale i na socjalizację szczenięcia, na rodzinny wypoczynek i spędzenie czasu w gronie „pozytywnie zakręconych”. Zapraszamy całe rodziny na odpoczynek i przewodników na pracę z psami. A będzie co robić!
Szczegółowe informacje:
Czas: 13 - 21.08.2011 (osiem dni)
Początek: sobota 13 sierpnia godz 15. Koniec: niedziela 21 sierpnia godz 12.
Miejsce: Ośrodek Relax, Ul. Gostyńska 6, Osieczna k. Leszna www.osiecznarelax.pl
Organizator: Klub Aktywnego Wilczaka www.wilczaki.eu
Prowadzenie zajęć: Anna Kursicka www.czterylapyszkola.pl
Rezerwacja i informacja: Ela Wojtko, 0048 502390630, elcia007@go2.pl
Koszty:
- nocleg z wyżywieniem całodobowym dla 1 osoby: 450 zł za turnus (8 dni) lub 57 zł za dobę
- szkolenie: 150 zł od psa za turnus, 100 zł za pracę ze szczeniaczkiem (do 9 mies )
- egzaminy, testy : wg cennika ZKwP
Zakwaterowanie w domkach lub w pokojach w domu gościnnym, każda rodzina osobno. Ośrodek jest ogrodzony płotem, posiada własny parking i place do zabaw i szkoleń. Na terenie Ośrodka jest stołówka i sala konferencyjna.
Rezerwacja miejsca = wpłata 100 zł od osoby.
Nr konta: 79 1050 1520 1000 0090 6045 1730
z dopiskiem: Osieczna 2011
Zgłoszenia mailem: Imię i nazwisko osoby rezerwującej, ilość osób; ilość, rasa, wiek psów.
Zapraszamy do wspólnej zabawy i pracy!
2011-04-15 00:08:57
Jest już kwiecień. Czas na plany wakacyjne. Jak co roku Cwane wilki spotykają się na obozie w Osiecznej. W programie spotkania, szkolenia, zawody, wycieczki, kąpiele w jeziorze. W tym roku pojawi się temat wilków. Będziemy gościć badaczy życia wilków Roberta Mysłajka i Sabinę Nowak autorów książek Tropem wilka i Wilki na zachód od Wisły. Będą i inne atrakcje.
Obóz odbedzie się w dniach 13-21.08.2011
2011-03-04 00:23:06
Samce moga ją porwac, ale samice nie daruja i zeżą z zazdrosci, na pewno.
2011-02-27 15:25:41
Lepiej już sptkajciei Drakulę nie wilki karpackie, bo sie boję że wam zeżrą Werwę
i będzie płacz w rodzinie cwanych wilków.
2011-02-18 16:34:27
Wspaniały czas sie Wam szykuje, na pewno masę wrażeń :) Gdybyście tak jednak wrócili na obóz, chętnie Was przygarniemy ;) A ile by było do opowiadania...
Czy zostajecie w kontakcie internetowym?
2011-02-17 00:33:05
Nudzi nam się troszkę w naszym pięknym, a jakże, kraju. Postanowiliśmy więc pojechać na wolontariat. Do Rumunii właśnie. Z nadzieją, że spotkamy jakiegoś wampira, może samego Dracullę;] a jak nie to przynajmniej jakiegoś wilka karpackiego. Ponoć 1/3 całej europejskiej populacji wilków mieszka sobie w rumuńskich górach Karpatach. Wyjeżdżamy już w przyszły piątek, a wracamy pod koniec sierpnia. Zatem na obóz się nieco spóźnimy. Szkoda.
2011-02-15 22:03:22
A nie lepiej wcześniej? Może na przełomie lipca i sierpnia.....
A Drakula Cwanemu nie podskoczy - wilczasty ma dłuższe zęby....
2011-02-15 11:27:01
My tym razem nie dołączymy. Wciąż będziemy w Rumunii. Chyba, że obóz przesunie sie na wrzesień;]
2011-02-15 00:21:00
Oczywiście,
obóz planowany jest w terminie 13-21.08.11.
Zapraszamy serdecznie.
Mam nadzieje,że dołączą do nas Z Cwane Wilki
2011-02-14 19:41:27
Witam! czy jest może w planach obóz wilczastych w te wakacje? Może tym razem udało by się nam wszystkim "załapać"....
2010-09-20 22:02:54
Z racji tego że jakoś nie mogę napisać nowego tematu piszę to tu :D
Z drugiej racji że nie wszystkie cwaniaki siedzą na wolfdogu przybliżam temat na cwanych :D
W dniu 1-3 października organizowane jest "Wilczakowe Grzybobranie w Borach Tucholskich".
Nie będę się rozpisywać na ten temat zbyt długo bo wszelkie informacje zawarte są w tym linku:
http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=14910
Prosiłbym tylko o jakiekolwiek potwierdzenie przybycia.
No i z Wisusem zapraszamy serdecznie :D
2010-09-16 20:09:20
Tomek, mam tą fotkę :)))
http://www.csvfoto.eu/albums/userpics/comp_DSC01819.jpg
Więcej zdjęć z treningów w galerii Wilczaki: http://www.csvfoto.eu/thumbnails.php?album=231
2010-09-09 22:06:14
Dzięki za przychylną ocenę, błędy i wypaczenia poprawimy ;)
Na przyszły rok w spaniu będzie Wam tylko przeszkadzać nocne wycie :D
2010-09-08 13:55:30
Ja dla odmiany chciałbym powrócić do tematu Osiecznej. Trochę czasu już minęło ale lepiej późno niż wcale.
Po pierwsze serdecznie dziękujemy pani ELi za organizację obozu, pani Ani za fachowe szkolenie, pani Uli, Oldze i panu Tadeuszowi za najlepsze towarzystwo.
Jeszcze raz dzięki pani Elu za ciepłe słowa. Faktycznie staraliśmy się wykorzystać dany nam czas jak najintensywniej. Najpierw poranne szkolenie z posłuszeństwa - przygotowanie do egzaminu. Następnie wyjątkowe spacery z całą "rodzinką", czyli mamusią i wujkami Zenkiem i Rudim oraz z braciszkiem Ważniakiem. Popołudniu natomiast przygotowanie do testu psychologicznego i socjalizacja. Każde zajęcia z socjalizacji były wyjątkowe. Pojawiały się na nich przeróżne straszne, w mniemaniu wilczaków, przedmioty (schody, parasolki, balony, ...) i postaci (pani Ania w prochowcu z wielkim plecakiem i torbami;] - mam nadzieję, że ktoś ma zdjęcie). Nasza Werwa znosiła wszystko bardzo dzielnie. Zarówno treningi jak i surową mamusię na spacerkach.
Niestety nie mogliśmy zostać do ostatniego dnia na egzaminy ale co się odwlecze to nie uciecze.
Obóz oceniam bardzo dobrze pomimo kilku minusów, czyli pola namiotowego, na którym nie dało się wypocząć.
Pozdrawia: Natalka, Tomasz i Werwa
2010-09-03 20:02:14
No właśnie!!!
A ja już myślałam że ze mną coś nie tak.
Był u nas Werwus, to ja ciągle wzrzeszczałam: Hanka nie właż przez okno. A to był Werwus
Potem ..... Werwusie zostaw to masło na stole. A Tadeusz: Przecież to Hanka.
W Osiecznej myliłam Ważniaka z Werwą a oboje z Hanką .
Nawet Ola się śmiała ze nie odróżniam swoich psów.
( a przecież nie myliłam cwaniaków z jamnikiem )
W myślach sobie tłumaczyłam że jakbym sie przyjrzała to bym odróżniła ,
że to dlatego ze tak szybko biegaja.
Ale teraz wiem że ze to są po prostu dziewięcioraczki i jestem bez szans
2010-09-03 01:10:50
Marku :) Cwaniaki są podobne, a w biegu to nawet bardzo. Ale jest to na 100% Wiwat. Sprawdziłam u źródła. Zdjęcie zostało zrobione na spacerze w niedzielę, kiedy nie było Wisusa (był wtedy na przeglądzie młodzieży). A Wiwat miał wtedy czerwoną obrożę na szyi (zmieniliśmy mu na materiałową na zajęcia z obrony z pozorantem).
2010-09-02 10:26:54
hmm... po dogłębmyn obejrzeniu zdjęcia stwierdzam że to wisus a nie wiwat... Zupełnie inna maść (widzę brąz), czerwona obroża, no i czoło typowo imbusowe (Idun Imbus z Peronówki) :)
2010-09-02 00:07:44
Tak oto na zlocie wilczaków w Późnej Wiwat został otoczony "troskliwą opieką" Mamusi :)
2010-08-23 21:10:38
Osieczna bez Uli i Tadeusza i ich bandy nie byłaby możliwa ;) Dziękuję za wszelką pomoc, cudne naklejki i przede wszystkim za przemiłe towarzystwo :)
Gratuluję Natalce i Tomkowi włożonej pracy w sunię Werwę - to zdecydowanie "sportowe" prowadzenie zaaowocuje z pewnością w przyszłości osiągnięciami szkoleniowymi. Kolejni zakręceni na sport - brawo!
Teraz trochę czasu na fotki i będzie można już tylko wspominać...
2010-08-22 11:45:40
Alicja serdecznie zapraszamy :D My (tzn Garuda z Peronówki, Wisus, Marzena, Grzechu i Ja) śmigamy już w czwartek :D
Wszelkie info: http://www.wolfdog.org/pol/events/168.html oraz http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?p=320330#post320330
:)
2010-08-21 22:32:25
W związku ze zbiegiem róznych spraw osobistych, rodzinnych i zawodowych (mniej i bardziej spodziewanych), mimo najszczerszych chęci, nie udało nam się w końcu dotrzeć do Osiecznej. Bardzo przepraszamy wszystkich, którzy na nas czekali. Urlop uda nam się najprawdopodobniej wziąć dopiero od czwartku. Dlatego zaczęliśmy się Marku zastanawiać nad Późną. Ale na razie nic nie obiecujemy, bo deklarowaliśmy Osieczną, a nic z tego niestety nie wyszło.
2010-08-20 17:06:22
No nas na obozie ani na przeglądzie nie będzie/nie było. Praca nie pozwala bo już zaklepany był termin na Późną. :) Także jeszcze tydzień i śmigamy na południowy zachód :D
2010-07-16 12:42:44
W sobotę przed południem 21 sierpnia na obozie w Osiecznej odbędzie się Przegląd Młodych, który przeprowadzi sędzia Tomeskova z Czech. Przegląd młodych pozwala dowiedzieć się więcej o swoim wilczaku niż na wystawach. Zapraszam te cwane wilki, które nie mogą wziąć udziału w obozie.
Wiadomo już, że udział w obozie wezmą Wódz, Ważniak, Wiwat, Werwa. Jeśli ktoś się jeszcze zdecyduje postaramy się znależć dla niego miejsce.
2010-06-10 23:07:13
Na razie i tak wyglada to nieźle: na obóz zgłosili się: Werwa, Ważniak i Wiwat :)
Plus oboje rodzice miotu. Czekamy za decyzję od Wodza.
2010-05-11 12:07:45
Swietnie. Jest szansa na większe spotkanie Cwanych Wilków. Swój udział zapowiedział także ojciec Veron z Molu Es
2010-05-11 00:20:52
My zgłosiliśmy swój udział z Wiwatem w wersji pod namiotem :) Nie będziemy wprawdzie uczestniczyć w całym obozie, lecz powino nam się udać od poniedziałku do soboty.
2010-05-05 00:00:22
Witam!
Oczywiście zapraszam tak jak pisze Tadeusz :)
Na pytania chętnie odpowiem.
Ela
2010-05-02 14:16:04
Polecam Cwanym Wilkom Obóz w Osiecznej, organizowany po raz drugi przez Elę Wojtko. Można tam się spotkać w gronie wilczaków i wilczakowców, wziąć udział w szkoleniach, zdawać egzaminy i przy okazji dobrze spędzić czas. Zapraszam też do udziału w przeglądzie młodzieży.
"Zapraszamy na II. Polski Wilczakowy Obóz Szkoleniowy
OSIECZNA 13-21.08.2010!
Już drugi raz spotkamy się w gronie miłośników pracy z Wilczakami na obozie szkoleniowym organizowanym w Polsce. Sukces poprzedniego obozu umocnił postanowienie o ponownym zlocie szkoleniowym i rekreacyjnym, a duże zainteresowanie w kraju i za granicą daje nam sposobność zebrania się w gronie europejskim, wymiany doświadczeń, wspólnych treningów a także sprawdzenia swoich psów na egzaminie czy bonitacji i oczywiście dobrej zabawy.
Program szkoleń: elementy nauki posłuszeństwa pod kątem egzaminu PT1 i PT2 wg regulaminu ZKwP; posłuszeństwa sportowego wg regulaminów Obedience prowadzonego przez trenerkę z Finlandii; zajęcia z tropienia, elementy Agility i zaprzęgów, przygotowanie do bonitacji/przeglądu młodzieży wg regulaminu Klubu Rasy w Czechach i testu psychicznego wg regulaminu ZKwP. Istnieje możliwość zorganizowania dodatkowych zajęć dla młodych psów.
Pod koniec obozu dla chętnych na sprawdzenie wiedzy (zdobytej nie tylko na obozie
organizujemy egzamin Pies Towarzyszący, sędziowany przez sędziego Związku Kynologicznego w Polsce.
Po raz pierwszy w Polsce przeprowadzimy bonitację / przegląd młodzieży Wilczaków Czeskosłowackich pod patronatem Klubu Wilczaka w Czechach, który wydeleguje swoją sędzinę.
Dla każdego znajdzie się możliwość sprawdzenia swoich umiejętności. Jeśli nie ćwiczysz ze swoim psem – będzie okazja by sprawdzić, czy nadaje się on na „Dobrego Obywatela” inaczej mówiąc mieszczucha. Organizujemy egzamin Canine Good Citizen – Pies Dobrym Obywatelem, w którym można sprawdzić zdolności socjalne swojego Wilczaka. Regulaminy poniżej.
Obóz to także doskonała okazja integracji z Wilczakowym środowiskiem, wymiany doświadczeń szkoleniowych, wychowawczych, hodowlanych. Nie do przecenienia dla młodych Wilczaków - zapewnia najlepszą socjalizację i naukę (2 w 1)
Dla wielu jest to często jedyna okazja poznania właścicieli i Wilczaków z zagranicy, już teraz swoją obecność potwierdzają goście z: Polski, Czech, Holandii, Finlandii i Niemiec.
Nasza baza noclegowa to 15 domków z czego 3 mogą pomieścić do 10 osób, 7 jest 4-osobowych i 5 domków 3-osobowych. Istnieje możliwość przyjechania z namiotem. Ośrodek położony jest nad jeziorem, w sąsiedztwie innych domów i w weekendy bywa tam całkiem tłoczno, tym lepiej jednak dla socjalizacji naszych Wilczaków!
Zapraszamy też wszystkich chętnych do zapoznania naszych niezwykłych psów: Wilczaków Czeskosłowackich (CESKOSLOVENSKY VLCAK) i Wilczaków Saarloosa (SAARLOOSWOLFHOND) zgromadzonych w większej ilości i możliwych do poznania w wielu różnych sytuacjach. Obóz jest z zasady Wilczakowy, można jednak przyjechać z każdym psem, rasowym lub nie - liczy się dobry nastrój uczestników i chęci do pracy z psem.
Co trzeba zabrać:
• Paszport lub książeczkę psa z aktualnymi szczepieniami
• Rodowód (dla podchodzących do egzaminu / bonitacji)
• Obroże, smycze, kaganiec, linkę do tropienia lub dłuższą smycz, ew szelki
• Stalową linkę lub łańcuch ew klatkę – uwiązanie dla każdego psa!
• Pokarm dla psa, najlepiej suchy, który nie będzie się psuł przez tydzień
• Przysmaki dla psa, jw.
Miejsce: OSIECZNA (PL) – ok. 10 km od Leszna
Ośrodek wypoczynkowo-szkoleniowy "WAYKIKI"
ul. Gostyńska, Osieczna
Termin: 13-21.08.2010
Początek: piątek 13.08 od godz. 16
Zakończenie: sobota 21.08 do godz. 12
Program:
- treningi z Obedience, klasycznego posłuszeństwa (PT) i z tropienia
- zajęcia przygotowujące do przeglądów/bonitacji oraz testów psychicznych
- przegląd młodych/bonitacja CsV – sędzina Klubu Rasy CSV z Czech (termin do ustalenia)
- egzamin Canine Good Citizen (AKC) – sędzia Satu Suokallio (FI) (termin do ustalenia)
- 20.08.10 (piątek) egzamin PT1, PT2 (ZKwP) – sędzia Tadeusz Roszkiewicz (PL)
- 21.08.09 (sobota) obozowe zawody
- pokazy i nauka prowadzenia psów w zaprzęgu
- ognisko, pogadanki szkoleniowe
Kadra:
- Satu Suokallio (FI) - Obedience, Agility
- Anna Kursicka (PL) - Posłuszeństwo, Tropienie
- Ela Wojtko (PL) - Przygotowanie do bonitacji/testu psychicznego
Opłaty:
• 1 osoba za dobę za nocleg w domku = 32 zł = 224 zł / tydzień
• wyżywienie 2 posiłki w tym 1 ciepły = 30 zł na dobę, 3 posiłki = 40 zł na dobę, w sumie 210 lub 280 zł / tydzień / osobę
• 7 zł za pobyt psa za dobę na rzecz ośrodka noclegowego, co daje ok. 50 zł / tydzień
• opłata za udział w egzaminie PT, po stawkach ZKwP około 50 zł
• opłata za udział w egzaminie CGC – 1 euro
• 100 zł / psa biorącego udział w treningach / tydzień (obejmuje wszystkie rodzaje organizowanych szkoleń)
• 50 zł za udział w bonitacji
• 30 zł za udział w przeglądzie młodzieży
Dzieci do lat 4 nie płacą za nocleg, do lat 12 płacą połowę ceny dorosłego.
Zaraz obok jest miejskie pole namiotowe. Cena: 13 zł (namiot), 18 zł (campi).
Rezerwacja domku:
Rezerwacja jest możliwa od 01.04.2010, rezerwację uważa się za pewną po przesłaniu informacji na maila elcia007@go2.pl (ilość osób, w tym dzieci, ilość posiłków, ilość psów, udział w egzaminach / bonitacji) oraz po dokonaniu wpłaty w wysokości 100 zł za domek (niezależnie od ilości osób) na konto 90 1050 1520 1000 0090 6045 2308, Bank Śląski, Ela Wojtko, ul.Gałczyńskiego 22, Poznań.
Zapraszamy wszystkich chętnych!
Wszystkie pytania proszę kierować do ORI: mailem elcia007@go2.pl lub telefonicznie 0048502390630 lub przez forum Wilczaki.eu.
-------------------------------------------------
Za względu na możliwość zorganizowania egzaminu PT i zaproszenia sędziego z ZKwP, pozostajemy przy lokalizacji w Osiecznej. Domków mamy nieco więcej, ale maksymalnie 15-16, więc rezerwacje przyjmuję już od teraz, myślę że się pomieścimy, bo z pewnością w ekipie uczestniczącej nie unikniemy pewnych rotacji."